25 oktober 2017 | Tekst:Femke Hellings | Beeld: Sandre Ruijg | Download het artikel in pdf >>
Frisse ideeen over een mooi vak in beweging
Als er één beroep aan verandering onderhevig is, is het wel dat van fysiotherapeut. De verschillen met vroeger zijn enorm en die met de toekomst waarschijnlijk ook. Fysiotherapie 2.0, dat is het onderwerp van een openhartig gesprek tussen diverse mensen in het fysiovak.
Op uitnodiging van Ad Evers, directeur van Fyzzio, schuiven praktijkhouder Joost Nabben (Knooppunt), praktijkhouder Jacqueline Huybers (Amsterdam Fysio) en Joost Valkenberg (bestuurder Wittemeer en Het Gezonde Net) hun benen onder de ronde tafel in Vianen. Ieder vanuit zijn eigen invalshoek, praten ze over ontwikkelingen in het vak. Wat zijn de uitdagingen? Hoe kan de positie van de fysiotherapeut versterkt worden? Aan de hand van prikkelende stellingen worden ervaringen en meningen gedeeld. Frisse ideeën komen op tafel. En laat dat nu precies de bedoeling zijn. Stelling 1
|
Rogier Stuurman en Jacqueline Huybers (Amsterdam Fysio) Joost Nabben (Knooppunt) Ad Evers (Fyzzio International bv) en Joost Valkenberg (Wittemeer)
Stelling 2
De laatste 15 jaar hebben bedrijven als Fyzzio enkele essentiële innovaties gebracht, zoals Shockwavetherapie, Flywheel training, EPTE en echografie. Dit zijn vandaag de dag belangrijke pijlers in de musculoskeletale zorg. Zien we ook innovaties die vanuit het vak zelf komen? Is innovatie nodig en hoe kunnen we dit versnellen?
Innovaties vanuit het vak Al zijn het er misschien minder, er zijn wel innovaties die door fysiotherapeuten bedacht zijn. Nabben en Huybers bijvoorbeeld zijn vrijwel continu bezig met groei en kansen. De groep is het er echter over eens dat vernieuwing hoofdzakelijk vanuit de industrie komt. Hoe dit komt? “Het merendeel van de fysiotherapeuten werkt hard en heeft simpelweg geen tijd”, legt Huybers uit. “Wat ik in 2011 bijvoorbeeld in Nederland geïntroduceerd heb, is een speciale loopband die ik in Amerika tegenkwam. Omdat ik denk dat de technologie mijn patiënten en medewerkers kan helpen, heb ik hem gekocht. Hetzelfde geldt voor ons nieuwe bodyscansysteem, dat enorm aanslaat. Deze 3d-scan gebruiken we bijvoorbeeld bij het behandelen van voorkeurshoudingen van baby’s, afvalprogramma’s en oedeemtherapie.” Nabben herkent dit. “Toen ik EPTEtherapie voor het eerst zag, dacht ik meteen ‘zou dit wat zijn voor ons?’. Als ik ergens in geloof, ga ik het uitproberen. Echografie is ook een technologie die vanuit de wens van fysiotherapeuten bedacht is. Als student al wilde ik naar binnen kunnen kijken en nu kon dit ineens! Wij therapeuten lopen tegen dingen aan en gaan nadenken over hoe je klachten beter zou kunnen behandelen. Het is daarna aan anderen - die meer tijd hebben - om het door te ontwikkelen.”
Innovaties vanuit de industrie Evers haakt hierop in. “We willen jullie helpen bij het oplossen van knelpunten We ontmoeten wereldwijd mensen in het vak. Welke oplossingen hebben ze elders verzonnen? Shockwave bijvoorbeeld werd in Duitstalige landen door de orthopeed gedaan. Hier hebben we het naar de fysiotherapeut gebracht, de behandelaar. Hoe mooi zou het zijn als we - samen met jullie - innovatie sneller konden oppakken en ontwikkelen?
Knelpunten Volgens Huybers is de dossiervorming op het moment een serieus knelpunt in de branche. “Veel fysiotherapeuten hebben te kampen met burn-outs doordat zij patiëntgegevens moeten documenteren en dit steeds meer tijd kost. Tijd die niet aan de patiënt kan worden besteed! Het zou mooi zijn als hier een oplossing voor bedacht zou worden. Zo hoorde ik laatst dat artsen in de Verenigde Staten met de Google Glass bril werken, om gegevens tegelijkertijd geautomatiseerd vast te leggen. Vernieuwing in backoffice-processen is interessant voor ons.” Een ander punt dat innovatie tegenhoudt, is dat praktijken het individueel belang laten prevaleren. “We moeten de noodzaak als beroepsgroep zien”, vindt Evers. “Ook moeten patiënten wakker worden. Ze betalen meer voor een iPhone dan voor zorg en vinden dat de normaalste zaak van de wereld. Of 95 euro per uur voor een personal trainer, die soms niet eens gekwalificeerd is. Duur is niet altijd beter. We moeten onze deskundigheid als fysio’s beter naar buiten brengen en uitleggen aan onze klanten.”
Zorgverlener of ondernemer? Valkenberg vindt bovendien dat zelfstandige fysiotherapeuten meer ondernemer zouden moeten zijn. “Naast het druk bezig zijn met mensen helpen denk ik dat praktijkhouders nog meer aandacht moeten geven aan bedrijfsvoering en kansen signaleren.” Huybers is minder stellig. Ze vindt dat ondernemen en mensen helpen goed samen gaan. “Arm of rijk, iedereen moet bij ons binnen kunnen lopen. Zolang er contracten met zorgverzekeraars bestaan, moet ik wel meegaan met de stroom. Zonder deze vergoedingsafspraken komen de mensen met minder geld immers niet meer en dat wil ik niet.” |
Stelling 3
|
Aan tafel namen plaats en spraken mee:
Joost Nabben, Knooppunt Joost Nabben is eigenaar van Knooppunt, centrum voor gezondheid. Samen met zijn compagnon heeft hij meerdere praktijken in Limburg en Duitsland en in totaal 45 medewerkers in dienst. Naast Fysiotherapie biedt Knooppunt echografie, shockwave, veel preventieve programma’s en loopt regelmatig voorop als het gaat om vernieuwing. Meer informatie vind je op: www.knooppunt-centrum.nl.
Joost Valkenberg, Wittemeer Ooit was hij fysiotherapeut. Wat zijn functie tegenwoordig precies is varieert. Hij is een combi van adviseur, netwerker, begeleider en bestuurder. Wat vaststaat, is dat Joost Valkenberg samen met fysiopraktijken naar de ondernemerskant van het vak kijkt. Hoe krijg en houd je je bedrijf gezond en vitaal? Hij helpt richting te bepalen. Kijk op www.wittemeer.nl voor meer informatie.
Jacqueline Huybers, Amsterdam Fysio Met haar 25 medewerkers, waarvan 20 fysiotherapeuten, is Amsterdam Fysio een grote praktijk in hartje Amsterdam. Patiënten kunnen hier terecht voor uiteenlopende behandelingen en therapieën. Van oedeemtherapie tot kinderfysio en zwangerschapspilates. Eigenaresse Jacqueline Huybers laat zich ondersteunen door haar partner Rogier Stuurman. Op www.amsterdamfysio.nl lees je meer over de praktijk.
Ad Evers, Fyzzio International bv Als algemeen directeur van Fyzzio is Ad Evers dagelijks bezig met innovatie in de branche. Opgeleid als fysiotherapeut raakte hij gefascineerd door bedrijfskundige thema’s. Onder andere via zijn bedrijf Fyzzio International bv helpt hij praktijken naar steeds effectievere fysiotherapie middels innovaties en beter gebruik van beschikbare middelen via scholing en opleiding. Vakinhoudelijke opleidingen en bedrijfskundige. Ook schreef hij het hoofdstuk strategisch management in het boek ‘Ondernemen in de fysiotherapie’, online te koop. www.fyzzio.nl |
Fysiotherapie kan écht anders volgens Fyzzio
Bij Fyzzio International bv, kortweg Fyzzio, gelooft men er heilig in dat het vak fysiotherapie écht anders kan. Fyzzio heeft daarom als doel het vak naar versie 3.0 te stimuleren, waarin de fysiotherapeut dé poortwachter is voor klachten aan het bewegingsapparaat, met focus op conservatieve orthopaedie oftewel musculoskeletale problematiek. Onderzoek en therapie worden effectiever en efficiënter; innovaties moeten de winstgevendheid verbeteren en de rol van de fysiotherapeut binnen het werkveld wordt veel dominanter.
Fyzzio introduceerde echografie al in 1995, is initiatiefnemer van het nationaal trainingscentrum echografie, introduceerde shockwavetherapie binnen het domein fysiotherapie in Nederland als eerste land in Europa en nam initiatief tot oprichting van de Nederlandse Vereniging voor musculoskeletale shockwave therapie. Met de laatste innovaties als EPTE en flywheeltraining, dat wetenschappelijk bewezen effectiever is dan krachttraining met gewichten, voegt Fyzzio opnieuw de daad bij het woord.
Directeur Evers: “Als fysiotherapeut kun je beschikken over betere middelen dan het alternatief bij sportschool of bij niet innovatieve praktijken. Wij zien een rol voor de spier- en pees specialist, die voor elke patient de waarschijnlijk meest succesvolle therapie selecteert. Die selectie maakt hij op basis van aanwezige apparatuur plus state of the art kennis en vaardigheden die Fyzzio in haar opleidingscentrum.
|